Uw selectie
De Kanaaldijk kort voor 1900
Onderstaand een nostalgisch plaatje van de Kanaaldijk in Helmond. Er heerst een landelijke rust en je kunt je voorstellen dat het op een mooie zomerdag heerlijk toeven was in het gras langs het verkoeling brengende water. De Zuid-Willemsvaart werd tussen 1822 en 1826 gegraven. Het kanaal heeft een flinke stimulans gegeven aan de Helmondse economie. Maar op deze foto lijkt alles heel rustig.
De kermis op het Binderseind
Vroeger kende Helmond veel meer kermissen dan nu het geval is. Vaak waren die andere kermissen buurtfeesten. Zo ook die op het Binderseind rond 29 juni. Deze was ontstaan uit de processie op de feestdag van Petrus en Paulus naar de kapel van de H. Petrus op het Binderseind. Toen na de reformatie processies verboden werden en het kapelletje werd afgebroken, bleef het beeld van de heilige bewaard.
Noord-Koninginnewal
Onderstaande prentbriefkaart met afbeelding van de Helmondse Noord-Koninginnewal is uitgegeven tijdens de Duitse bezetting. Dat valt meteen op als we naar de naam van de straat kijken. In die tijd waren straatnamen waarin namen van levende personen van het koninklijk huis voorkwamen verboden, evenals die met de aanduiding ‘koning’ of ‘koningin’. Gedurende ruim vier jaar heette de straat daarom Noordwal.
Kindertoneel 1946
Op 23 mei 1946 werd het 25-jarig priesterfeest gevierd van pastoor Van Laarhoven van de St. Lambertusparochie in Helmond. Ter gelegenheid daarvan werd het toneelstuk ”Bot en Radijs” opgevoerd in het Sobriëtasgebouw aan de Molenstraat/Beelsstraat. De uitvoering was een prachtig voorbeeld van samenspel. De acteurtjes kwamen van de Annaschool, Canisiusschool, Henricus MULO en Nicolaasschool. De decors waren gemaakt door de Kunstacademie in Amsterdam en de kostuums werden geleverd door leerlingen van de huishoudschool Mater Dei.
Veestraat/ Markt
Op onderstaande prentbriefkaart is een opname te zien van de zuidzijde van de Helmondse Markt met zicht in de Veestraat. Hoewel deze foto niet gedateerd is, is duidelijk dat hij uit het voorjaar van 1957 stamt.
De sigarenzaak van mevrouw Tychon
Vanaf 1918 was in Helmond op Veestraat 47 de winkel van mevrouw Tychon gevestigd. De in 1880 in Helmond geboren Francisca Elisabeth Helena Stevens trouwde in 1904 met de zestien jaar oudere Stephanus Hubertus Tychon. In 1918 overleed deze uit het Limburgse Wittem afkomstige componist, dirigent en organist. Zijn vrouw bleef achter met twee zoontjes van 12 en 9 jaar.
De winkel van Joseph Leloup in de Veestraat
ZOEKEN...