Hindestraat
Wie denkt dat Helmond alleen de afgelopen jaren bezig is met grote bouwprojecten, zoals Dierdonk, Boscotondo en Brandevoort, kan nog wat leren van het verleden. De jaren twintig en dertig van de vorige eeuw waren de jaren van de sociale woningbouw in het gebied tussen Molenstraat en Willem Prinzenstraat.
De arbeiderswoningen die hier gebouwd werden, hielden een kleine revolutie in. Het type woningen zorgde er voor dat de arbeider anders ging leven. De woonkamer was bedoeld om er in te wonen en niet meer, zoals eerder, als wasplaats, kookplaats, woonplaats en slaapplaats. In de nieuwe huizen kwamen aparte slaapkamers, een aparte keuken en een bovenverdieping met aparte slaapkamers.
De huizen die gebouwd werden aan de Hindestraat, maakten deel uit van het grootste complex dat in die periode in een keer werd gebouwd. In totaal werd er opdracht gegeven voor 201 woningen die kwamen te staan aan de Hindestraat, Prins Karelstraat, Dasstraat, Hermelijnstraat, Wezelstraat en Molstraat. De huizen werden gebouwd door woningbouwvereniging De Hoop. Architect was Lambert de Vries, de man die tot 1939 een groot deel van de in Helmond gebouwde woningen, maar ook scholen, heeft ontworpen.
Het project was zo groot dat aan drie bouwbedrijven een deel van de bouw werd vergund. Begin 1930 werd begonnen met de bouw en in augustus 1930 konden de eerste bewoners er in trekken. Op onderstaande ansichtkaart is het brede stuk van de Hindestraat te zien aan de noordelijke kant van de Eekhoornstraat.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.