Uw selectie
Helmond, Markt 31
Op 25 maart 2007 werd de Helmondse welkomstmarkt weer gehouden. Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven was er ook aanwezig met een stand. Bij ons konden de bezoekers een puzzelspel doen. Met zeven foto’s van de westkant van de Markt die in de juiste volgorde gelegd moesten worden, van oud naar nieuw. De foto’s besloegen een periode van 100 jaar. De oudste foto was van 1880 en de jongste van 1980. Door gebouwen, kleding, vervoer, maar zelfs het verschijnen van televisieantennes konden de foto’s in de juiste volgorde gelegd worden. De oplossing bleek niet zo gemakkelijk. Vijf mensen hadden alles goed en kregen het prachtige boek Helmond: doorsneden in tijd en ruimte, geschreven door Giel van Hooff en Leo van Lieshout.
De zuidkant van het kasteel 2
Onderstaande foto van het kasteel is rond 1900 genomen vanuit vrijwel dezelfde positie als op een schilderij van Henri Knip (zie ‘De erker werd aangebracht op de plaats van het middelste raam van de ridderzaal. Verder werd de gevel er niet door aangetast. Zelfs de zonnewijzer boven het raam bleef gespaard. Bij de verbouwing van het kasteel tot raadhuis werden de erker en de brug verwijderd en werden in de zuidelijke gevel meer ramen gemaakt om licht in de raadzaal en de werkvertrekken van de ambtenaren te krijgen.
Palmpasen 1980
Sinds 1976 wordt in Helmond een palmpaasoptocht gehouden. Het initiatief ervan ging uit van de Antoniusschool. De optocht bleef toen nog beperkt tot de scholen van de Onze Lieve Vrouweparochie, namelijk de Antoniusschool, de Mariaschool, kleuterschool Woelwijk en de Wilhelminaschool. Korte tijd daarna werden ook andere scholen uit andere parochies er bij betrokken.
Paters Capucijnen
Een aantal Helmondse straatnamen verwijst direct naar het verleden van de stad. Dit is ook het geval met de Paterslaan. Deze straat is namelijk vernoemd naar de Paters Capucijnen. Daarnaast kennen veel oudere Helmonders nog de Paterskerk. Velen kerkten daar en gingen er biechten.
Een uitstapje naar de Persilfabrieken
Onderstaande foto toont een groep Helmondse vrouwen tijdens een dagje uit. Dit uitstapje werd georganiseerd door de Helmondse kruidenier Janus Verstappen. Hij had zijn winkel aan de Paterslaan op nummer 2. Als je vanaf de Smalstraat de Paterslaan in liep had je rechts, direct na het huis van aannemer Tillemans, het magazijn van Verstappen. Zelf woonde hij vanaf 1934 tot 1954 aan de overkant op nummer 5.
Personeel van het postkantoor in 1941
Johannes Theodorus Ermens, ook wel bekend als Theike of Dorus, wordt geboren op 25 september 1894 in Helenaveen, gemeente Deurne. In 1909 gaat hij naar Beek en Donk, komt een jaar later weer terug, maar vertrekt een maand later al weer naar Someren. Blijkbaar zijn dit zijn leerjaren als kleermaker want hij woont ook nog een tijd in Lieshout. In de tussentijd woont hij iedere keer weer in zijn ouderlijk huis in Helenaveen. In 1918 vertrekt hij naar Horst en trouwt met Petronella Helena Kluijtmans uit Helden. In 1926 komt hij naar Helmond. Aan de geboorteplaatsen van zijn kinderen valt af te leiden dat hij nog op verschillende plaatsen meer heeft gewoond. Zij worden geboren in Helden, Nuth, Hoensbroek en Helmond.
Bedevaart naar Lourdes
Onderstaande foto is genomen in Frankrijk, in de buurt van Lourdes. Dat vertelt het bordje bij de auto waarop vermeld staat dat Lourdes 3 km naar links ligt en Gavarnie 50 km naar rechts. De beschrijving achter op de foto geeft aan dat geportretteerd zijn de personen pastoor Van Dun, Johan Strijbosch, pastoor Van Eindhoven van Maria-Hout, P. Helsper en een chauffeur.
Duo Ermens - van Zantvoort
Bijgaande afbeelding is een foto die als ansichtkaart verstuurd kan worden. De achterkant is met een stempel voorzien van de tekst “Duo.Ermens.v.Zantvoort Helmond"
ZOEKEN...