Uw selectie
Gezicht op Helmond vanuit het noordwesten
Onderstaande afbeelding betreft een schilderij dat tot de collectie van het Gemeentemuseum behoort. De maker ervan is niet bekend. Het olieverfschilderij moet rond 1780 gemaakt zijn. De schilder heeft Helmond geportretteerd vanuit het noordwesten. Hij zag Helmond vanuit het toen nog zeer landelijke gebied tussen Warande en Aa.
De watermolen van Stipdonk
Deze watermolen aan het riviertje de Aa werd door de Lieropse boeren gebruikt als korenmolen.
Een groet uit Helmond
Ongeveer honderd jaar geleden was het in de mode om prentbriefkaarten met stadsgezichten te sturen. Onderstaande kaart komt uit een serie waarin de letters van de wens op de kaart gebruikt werden om het gewenste stadsgezicht op uit te beelden. In dit geval gaat het om een heleboel stadsgezichten. In de vijf letters van “GROET” zijn maar liefst tien foto’s te zien.
De westkant van de Markt in het begin van de twintigste eeuw
De Markt is een van de straten die al in de middeleeuwen het aanzicht van de stad bepaalden. Binnen de wallen kende Helmond twee assen. Die assen zijn ook nu nog te herkennen. De ene as wordt gevormd door Markt en Kerkstraat en de andere door Ameidestraat en Veestraat.
Flora
Hier ziet u twee foto’s van het exterieur van Muziekzaal Geenen op de hoek van de Steenweg en de Kromme Steenweg.
Gaslantaarns
In het begin van de 20e eeuw werden de Helmondse straten verlicht met gaslantaarns. Vaak waren deze prachtig vorm gegeven.
Katholieke Anti-Luchtbruglijst
In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw kende de Helmondse politiek een partij met de bijzondere naam Katholieke “Anti-Luchtbruglijst”. Deze partij was speciaal opgericht om te strijden tegen wat nu de Kasteeltraverse heet. Lijsttrekker was Jan Overzier. Hij deed bij de gemeenteraadsverkiezingen in september 1953 een poging om met zijn geestverwanten in de raad te komen. Dit was anderhalf jaar nadat de toenmalige raad had ingestemd met de bouw van de brug, die ook nu nog dwars door het centrum gaat.
ZOEKEN...