“Groen van toen”
Op 1 maart is de meteorologische winter voorbij. We zullen nog een hele lente en zomer mogen genieten van het groen dat aan de bomen zal komen.
Het thema voor Open Monumenten Dag is dit jaar is “Groen van toen”. En zoals ieder jaar valt het monumentenweekeinde op de tweede zondag van september en de daaraan voorafgaande zaterdag. Als de zomer al weer bijna voorbij is. Bij “Groen van toen” kun je ook denken aan een monument als gebouw in zijn groene omgeving. Een prachtig voorbeeld daarvan is Aarle-Rixtelweg 14 in Helmond. Op onze website zijn mooie foto’s van deze voormalige villa van Van Thiel te zien met het fraaie park. Een voorbeeld in de beeldbank is 0100194 van fotograaf J.H.C. Hegeman.
Maar de tuin bij deze villa, die uitgroeide tot het prachtige park, is niet ouder dan het huis. Het is als tuin aangelegd na de bouw van het huis. Monumentaal groen is iets dat moet groeien. In onze collectie zit een foto die genomen is in maart 1930. Het huis is klaar, er hangt vitrage voor de ramen, maar de omgeving is nog helemaal kaal. Het gezin van Arnoud Petrus Lambertus van Thiel zal pas op 20 mei 1930 in de villa gaan wonen. Het adres is dan overigens nog niet Aarle-Rixtelseweg 14, maar 44. In die tijd heette ook de Wesselmanlaan nog Aarle-Rixtelseweg, zodat er, ondanks de veel minder dichte bebouwing, meer huisnummers waren. Links van de villa is een man bezig met het bordes bij de voordeur. Als je de kale vlakte rondom het huis ziet, kun je je niet indenken hoe groen het zal worden.
De tweede foto is in 1936 genomen vanuit de richting van de Zwanenbeemd. Twee dochters van de familie zitten tussen het jonge groen aan de waterkant. De kale vlakte is verdwenen. Maar het zal nog lang duren voor de tuin de allure van een park zal hebben en monumentaal groen zal zijn. Fotograaf onbekend.