Jan Stevensstraat
Hieronder ziet u een afbeelding van de Jan Stevensstraat in Helmond uit de periode dat nog maar een kant van de straat bebouwd was. Rechts op de foto ziet U nog weilanden liggen. Dat maakt het mogelijk om de foto grofweg te dateren.
De huizen zowel links als rechts van de straat zijn gebouwd door Woningbouwvereniging De Hoop. Wij hebben al eens eerder melding gemaakt van het boek dat over deze woningbouwvereniging geschreven is bij het veertigjarig bestaan in 1957. Het werd geschreven door de toenmalige hoofdredacteur van de Helmondse Courant Paul Kuypers onder de naam Hoop ging in vervulling. Niet alleen geeft dit boek de geschiedenis van De Hoop, ook zit achterin het boek een plattegrond met daarop de verschillende complexen woningen die in de periode 1917-1957 gebouwd werden tussen ongeveer de Hortensialaan en de Beelsstraat van oost naar west en de Willem Prinzenstraat en de Molenstraat van noord naar zuid. Ook worden de architect, aannemer, stichtingskosten, datum van bewoning en huurprijzen vermeld. Met dit boek in de hand valt er heel wat te vertellen over de Binnenstad-Oost.
Het blok om de straten Willem Beringsstraat, Willem Prinzenstraat, Jan Stevensstraat en Heistraat was het eerste complex dat de nieuwe woningbouwvereniging opleverde. Het betrof 66 woningen die ontworpen werden door architect Bezemer en gebouwd werden door aannemer Van Dun uit Den Bosch. Eind december 1918 werd de vergunning voor de bouw verleend. Heel snel daarna moet men begonnen zijn met de bouw van het complex, want in mei 1919 konden de eerste bewoners de huizen betrekken.
De huizen aan de overkant van de Jan Stevensstraat behoorden tot complex 9 dat bestond uit 49 woningen van architect De Vries. Dit complex werd gebouwd door twee aannemers uit Sambeek. De vergunning voor complex 9 werd verleend op 14 oktober 1935. De foto moet in ieder geval voor deze laatste datum genomen zijn en na mei 1919. Gezien de hoogte van de ligusterhagen vermoeden wij enkele jaren na 1919.
Het huis voor op de foto is het pand Heistraat 8. De moeder met twee kinderen bij de voordeur moet mevrouw Schulpen zijn geweest. Zij kwam met haar man, een onderwijzer, in juni 1924 naar Helmond vanuit hun beider geboorteplaats Susteren. In Helmond kreeg het echtpaar vier kinderen, drie meisjes, geboren in 1924, 1926 en 1929 en een jongen geboren in 1931. In juni 1932 verhuisde het gezin naar Someren. De kinderen op de foto zijn meisjes van ongeveer vier en twee jaar uit. Deze nadere gegevens maken het mogelijk te foto nog nader te dateren tussen 1928 en 1931.
bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.