Kinderspeelkerk

De Onze Lieve Vrouwekerk omgetoverd tot kinderspeelpaleis in 1974. Fotograaf Noud Swinkels, Enface, uit de collectie van het RHCe

De première van het Eindhovense Stadsjournaal 2015 is aanstaande. Op dinsdag 24 december wordt het jaaroverzicht in de filmzaal van het NatLab voor de eerste keer vertoond. Welke onderwerpen zullen dit jaar de revue passeren?

Gaat dat zien, gaat dat zien op Studio040, op je tablet of in de huiskamerbioscoop. Net als voorgaande jaren wordt ook dit jaar het Stadsjournaal van dertig jaar geleden, van 1985 dus, vertoond. Het jaar van onder andere de Elfstedentocht, het Live Aid benefietconcert en het bezoek van de Paus aan Nederland. Het na elkaar vertonen van de journaals levert markante verschillen op, maar ook verrassend veel overeenkomsten. l’Histoire se répète; de geschiedenis blijkt zich ook in Eindhoven nogal eens te herhalen, ondanks de constante honger naar vernieuwing en innovatie. In 1974 krijgt de Onze Lieve Vrouwekerk van de Altijddurende Bijstand een nieuwe bestemming nadat de kerk door het Bisdom was gesloten. Kerkbanken, altaar en het priesterkoor maakten plaats voor schommels, glijbanen en andere vormen van kindervermaak. Het Christusbeeld week voor Mickey Mouse. Opa’s en oma’s konden toen in een speciaal voor hun ingericht hoekje voor slechts tachtig cent een borreltje nuttigen terwijl de kleinkinderen een ritje met de draaimolen maakten. In het Journaal van 1985 wordt hieraan gememoreerd, ook toen werden kerken aan de eredienst onttrokken of gesloopt. In het bijna voorbije jaar veranderde de Gestelse Heilige Hartenkerk in een trampoline park. De Olympische Spelen van Rio komen wellicht te vroeg, maar tijdens de Spelen van Tokyo in 2020, daar zou toch een springtalent van Eindhovense bodem moeten kunnen vlammen.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
8 adje
Schets van Anton Pieck met de achterzijde van het café-restaurant en de vijver in de sprookjestuin van Alida Meulenbroeks waarin Pieck een fontein had bedacht. Ook de reeds aanwezige tuinbeelden van Alida krijgen een plekje in Piecks ontwerp (1957) | Beeldcollectie RHCe.
De zogenaamde woon-werk buslijn werd in 1974 bij wijze van proef voor een jaar ingesteld tussen de woonwijken in Woensel en de Philipscomplexen in Strijp. Fotograaf Noud Swinkels, Foto Enface; beeldcoll. RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...