Het oude bakhuis

Tijdens de groeistadperiode van Helmond in de jaren 1980 veranderde er veel in Brouwhuis. Het voormalig kerkdorp groeide sinds 1968 uit tot een stadswijk met een eigen wijkraad. Enkele leden van deze raad deden in mei 1995 een opmerkelijke ontdekking. Bij boerderij “De Willig” aan de Heitveldweg vonden ze een oud 18e eeuws bakhuisje. Niet dat het toen als zodanig nog in gebruik was, het gebouwtje deed in die dagen dienst als varkenshok.

In vroeger dagen werden bakovens gebouwd bij rijke boeren thuis die een stenen boerderij bewoonden. Door handelen zonder voldoende kennis van zaken of in onrustige oorlogstijden brandden er toen vaak boerderijen af. In de Franse Tijd werd onder Napoleon bij gemeentelijke verordening bepaald dat binnenshuis niet meer mocht worden gebakken. Overal in de regio verschenen er stenen buitenovens en bakhuisjes, waar één maal per week werd gebakken. De mensen uit de omgeving troffen elkaar daar dan om eens lekker te roddelen of gezellig bij te kletsen. Later toen zich in de dorpen professionele bakkers vestigden die werkten in een goed uitgeruste bakkerij, werden veel bakhuisjes herbestemd als schuurtje, kippenhok of varkensstal.
Op dat moment was de gemeente Helmond voornemens deze stal af te breken, omdat er ruimte moest worden gemaakt voor het Bedrijventerrein Zuid-Oost Brabant. Dat dit vanuit heemkundig oogpunt niet mocht gebeuren spreekt voor zich. Om het bakhuisje als historisch monument te behouden, wendde de wijkraad zich tot de gemeente. Deze gaf toestemming tot afbraak van het gebouwtje om het op een andere plek te herbouwen. Dat bij deze operatie het nodige restauratiewerk verricht moest worden om de oorspronkelijke staat terug te krijgen, spreekt voor zich. In goed overleg tussen de Wijkraad en de Gemeente Helmond werd beslist dat het bakhuis weer zou verrijzen naast boerderij "De Grashoeve" aan de Zeelenweg.
Op zaterdag 28 juni 2003 vond onder veel belangstelling de opening plaats van Bakhuis "De Willig". Het werd in gebruik genomen als bakkerij, waar volgens de doelstelling tijdens open dagen brood en banket worden gebakken op ambachtelijke wijze. Stichting Bakhuis "De Willig" stelt zich namelijk tot doel om het cultuurhistorisch erfgoed te bewaren en het in stand te houden. Het bakhuis was gered van de sloop en Brouwhuis was een sociale ontmoetingsplek en een 300 jaar oud monument en museumpje rijker.

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Oude raadhuis van Stiphout
Staalplastiek van Le Corbusier, dat in 1958 onderdeel was van het Philipspaviljoen op de Wereldtentoonstelling, voor het Philipsgebouw aan de Mathildelaan in 1994. Fotopersbureau van de Meulenhof, Jurriaan Balke | Beeldcollectie RHCe
Brouwhuis. Kerk van Maria Middelares aller Genade
images/hourglass.png

ZOEKEN...