Wapen Nuenen en Gerwen
16 juli 1817: “Zijnde van Lazuur, beladen met een kruis van goud, gekantoneerd in het eerste en vierde deel met een klimmende Leeuw, en in het tweede en derde met eene opene roos, alles van goud.-”
Geschiedenis van het wapen
Nuenen kende in 1340 een hertogelijke gerechtsdienaar en in 1346 schepenen en een schependomszegel, waarvan afdrukken bekend zijn vanaf 1367. Dat vertoonde een gevierendeeld wapenschild: I de Brabantse leeuw, IV de gekroonde en dubbelstaartige Limburgse leeuw, II en III een zesbladige roos. Om het wapenschild zijn takjes geplaatst. In 1588 werd een identiek zegelstempel gesneden, doch toen werden de beide leeuwen identiek uitgebeeld. Dat zegel bleef tot in de 19de eeuw in gebruik. De nog steeds in de literatuur opduikende relatie van de rozen uit het wapen met Dirk van Altena is onjuist. Deze Dirk voerde twee afgewende zalmen in zijn schild. De burgemeester zond in 1815 aan de gouverneur der provincie een afdruk van het zegel in. Over oorsprong en verkrijging was hem niets meer bekend. Hij verzocht om "registratie". Op 16 juli 1817 bevestigde de Hoge Raad van Adel dan ook het wapen met bovenstaande beschrijving. De kleuren zijn de rijkskleuren.
Bronnen
Foto wapen (1817) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Zegelkaarten, doos 2.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].