Uw selectie
Chocolade-eieren van de Helmondse Cacaofabriek
In 1895 werd in Helmond aan de Kanaaldijk ZO bij de spoorbrug een nieuwe fabriek gevestigd. In 1932 kwam het einde voor deze fabriek, die over de hele wereld haar producten wist te slijten. Zo was er zelfs een Russische krant met een advertentie voor Helmondse chocolade in de collectie.
De sigarenzaak van mevrouw Tychon
Vanaf 1918 was in Helmond op Veestraat 47 de winkel van mevrouw Tychon gevestigd. De in 1880 in Helmond geboren Francisca Elisabeth Helena Stevens trouwde in 1904 met de zestien jaar oudere Stephanus Hubertus Tychon. In 1918 overleed deze uit het Limburgse Wittem afkomstige componist, dirigent en organist. Zijn vrouw bleef achter met twee zoontjes van 12 en 9 jaar.
Hindestraat
Wie denkt dat Helmond alleen de afgelopen jaren bezig is met grote bouwprojecten, zoals Dierdonk, Boscotondo en Brandevoort, kan nog wat leren van het verleden. De jaren twintig en dertig van de vorige eeuw waren de jaren van de sociale woningbouw in het gebied tussen Molenstraat en Willem Prinzenstraat.
De Nederlandsche Cacaofabriek
De Stichting Beeldende Kunstenaars Kring Helmond, die sinds 1993 bestaat, heeft een mooie en historische ruimte met ateliers en expositieruimtes. In die expositieruimtes kunnen niet alleen de aangesloten kunstenaars, maar ook gasten exposeren en experimenteren. In de cacaofabriek komen daarmee oud en nieuw bij elkaar.
Het eerste stadscarnaval in 1963
Tot 1963 kende Helmond nog geen carnavalsfeest dat de hele stad besloeg. Iedere buurt vierde haar eigen carnaval, compleet met eventuele optocht. En iedere carnavalsvereniging had haar eigen prins met raad van elf, die ieder zijn eigen thuishonk had in een van de horecagelegenheden in de stad. Dat laatste is nog steeds zo, maar een deel van de activiteiten zijn nu gericht op de hele stad.
Hoek Markt - Veestraat rond 1890
Broeders van Maastricht
Deze foto is genomen in de Molenstraat in Helmond, een stukje dichter bij de stad dan waar het Historisch Informatiecentrum ooit gevestigd was. Het is een opname van de hoofdingang van het broederklooster dat zat op de hoek van de Molenstraat en Laan Vredelust, daar waar later Zuidende is gekomen. De foto is gemaakt bij gelegenheid van het gouden jubileum in Helmond van de broeders van de Onbevlekte Ontvangenis der Heilige Maagd Maria. Deze orde, die beter bekend staat onder de naam Broeders van Maastricht, heeft in Helmond ruim een eeuw voor onderwijs aan jongens gezorgd. Op de foto worden de broeders in 1930 toegezongen voor hun klooster door een hele schare schooljongens onder leiding van onderwijzer J. van der Sande.
ZOEKEN...