Uw selectie
Eerste boomplantdag in Helmond
Op 27 november 1930 werd in Helmond de eerste boomplantdag georganiseerd. Hoewel de bewoordingen waarin het opvoedkundige doel van deze dag werd uitgelegd ons vreemd in de oren klinken, is het doel zelf sindsdien nauwelijks veranderd. De Zuidwillemsvaart, de Helmondse krant uit die dagen, omschrijft het als volgt: “Hoort men vooral in ons land niet al te dikwijls de klacht over de jeugd dat ze zo licht tot baldadigheid vervalt en dit geldt wel voornamelijk ten opzichte van de natuur.” De jeugd die zo licht tot baldadigheid vervalt, bestaat blijkbaar alleen maar uit jongens, want meisjes nemen niet deel aan de boomplantdag. “Een echte jongen zal het door hem geplante boompje met liefde en waakzaamheid in z’n groei volgen, niet dulden dat het verminkt of in z’n goed gedijen belemmerd wordt en dienvolgens ook ’n anders en aller bezit, de geheele flora en fauna met ’n liefderijker gevoel behandelen.”
Beugelsplein (2)
Helmond kende vroeger een aantal stadspoorten. Een daarvan, aan het eind van de Kerkstraat, heette de Donkerpoort. Net daarbuiten ligt nu het Beugelsplein. Deze naam heeft niets te maken met een beugelbaan. Het plein is vernoemd naar Hermanus Josephus Beugels.
Hoek Markt - Veestraat rond 1890
Broeders van Maastricht
Deze foto is genomen in de Molenstraat in Helmond, een stukje dichter bij de stad dan waar het Historisch Informatiecentrum ooit gevestigd was. Het is een opname van de hoofdingang van het broederklooster dat zat op de hoek van de Molenstraat en Laan Vredelust, daar waar later Zuidende is gekomen. De foto is gemaakt bij gelegenheid van het gouden jubileum in Helmond van de broeders van de Onbevlekte Ontvangenis der Heilige Maagd Maria. Deze orde, die beter bekend staat onder de naam Broeders van Maastricht, heeft in Helmond ruim een eeuw voor onderwijs aan jongens gezorgd. Op de foto worden de broeders in 1930 toegezongen voor hun klooster door een hele schare schooljongens onder leiding van onderwijzer J. van der Sande.
Tragedie te Nuenen.
Dit verhaaltje gaat over een noodlottige woensdagmiddag in het jaar 1883.
Een Boerendorp in Brabant
De aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1826 bracht in Someren minder grote veranderingen met zich mee dan bijvoorbeeld in Helmond.
Het Dinghuis
Het Dinghuis was de plaats waar de Deurnese schepenbank tot aan de Franse Tijd recht sprak.
Bootje
In 1846 werd het Eindhovens Kanaal feestelijk geopend.
ZOEKEN...