Uw selectie
Bedevaart naar Kevelaer
Vroeger speelden bedevaarten een belangrijke rol in het leven van de Helmonders. Naast de religieuze betekenis zal het ontspannende element zeker een rol hebben gespeeld. Mensen die nauwelijks ooit buiten de stad kwamen, gingen op reis en zagen wat van de wereld.
De barmhartige Samaritaan
In de Helmondse Beelsstraat stond tot zestien jaar geleden een gebouw waarin een bowlingcentrum gevestigd was. In 1989 is het afgebroken. Een bowlingcentrum doet niet direct aan religie denken, maar toch heeft dit gebouw een religieuze geschiedenis.
Eucharistisch jeudgcongres
Op zondag 21 juni 1931 wordt in Helmond een eucharistisch jeugdcongres gehouden op een weide aan de Bakelsedijk, eigendom van landbouwer Van den Hurk. Op deze plaats is later woonvoorziening Den Dries gebouwd. Het gebouw op de achtergrond, is de kleuterschool aan de Bunzingstraat. Op het dak links is een fotograaf aan het werk. De foto is gemaakt tijdens de openluchtmis. Het altaar staat onder een prachtige overkapping met daarop een groot Christusbeeld.
Industrieel erfgoed in Openlucht Galeries Helmond
In de opgeknapte Kamstraat hangen sinds februari 2006 fototentoonstellingen van de Openlucht Galeries Helmond. De eerste betrof Helmondse sporthelden. Het aantal muurvitrines werd daarna uitgebreid en het volgende onderwerp was industrieel erfgoed.
Bloemenbuurt in Helmond-Oost
Deze wijk is een van de kleinere van Helmond. De begrenzing wordt in het oosten gevormd door het Piet van Bokhovenpad aan de kanaalomleiding, in het noorden door de Bakelsedijk, in het zuiden door de Deurneseweg en de Molenstraat en in het westen door de Burgemeester van Houtlaan. Het westelijke gedeelte van de wijk bestaat uit de Bloemenbuurt en het oostelijke gedeelte uit de Zeehelden- en Vliegeniersbuurt.
Helmond, Markt 31
Op 25 maart 2007 werd de Helmondse welkomstmarkt weer gehouden. Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven was er ook aanwezig met een stand. Bij ons konden de bezoekers een puzzelspel doen. Met zeven foto’s van de westkant van de Markt die in de juiste volgorde gelegd moesten worden, van oud naar nieuw. De foto’s besloegen een periode van 100 jaar. De oudste foto was van 1880 en de jongste van 1980. Door gebouwen, kleding, vervoer, maar zelfs het verschijnen van televisieantennes konden de foto’s in de juiste volgorde gelegd worden. De oplossing bleek niet zo gemakkelijk. Vijf mensen hadden alles goed en kregen het prachtige boek Helmond: doorsneden in tijd en ruimte, geschreven door Giel van Hooff en Leo van Lieshout.
ZOEKEN...