Ansichtkaart

Ansichtkaart die dhr. Bogaers in 1898 verstuurde.

Rond de eeuwwisseling van de 19e maar de 20e eeuw was het verzamelen van ansichtkaarten een echte rage. Via ansichtkaarten had men contact met de hele wereld. De teksten op de kaarten spraken vaak van een heel andere wereld dan men zich kon voorstellen.

Misschien krijgt u een beetje een gevoel van vervreemding bij de ansichtkaart die U hier getoond wordt. Hij laat drie kleine foto’s van Helmond zien: de Steenweg met op de achtergrond de Veestraatbrug; de Kanaaldijk bij de gedempte haven en de Kanaaldijk bij Begemann. 


 

 

De kaart is op 20 juli 1898 door de heer Bogaers gestuurd naar zijn dochters in het Ursulineninternaat te Valkenburg. Zij zullen daar wel verbleven hebben om hun opvoeding te vervolmaken. De meisjes Bogaers kennen de situatie in Helmond uiteraard en vader Bogaers gebruikt de kaart dan ook om nieuws uit Helmond mee te delen. Hij schrijft:
Zooals U misschien weet, heeft Hr. Begeman een werk aangenomen in Rumenië en zijn daar Helmondsche werklieden heengegaan. Nu seint men van daar dat twee dier werklieden door een accident gedood en zwaar geblesseerd zijn, onder de dooden is Huub de Beer, kennis van Jans

De twee kranten die Helmond in die tijd kende, De Zuidwillemsvaart en Het Nieuws van de Week maken beide melding van dit ongeval. De Koninklijke Machinefabriek was sinds een aantal maanden bezig met het maken van een groot ijzeren reservoir in Campina in Roemenië. Toen daar een steiger instortte werden de monteurs De Beer en Sleegers gedood. Een derde, Nijssen genaamd, raakte zwaar gewond en werd in een ziekenhuis opgenomen. De directeur van de fabriek, de heer Begemann ging direct naar de plaats van het ongeval om allerlei zaken te regelen. Enkele dagen later kon Het Nieuws van de Week melden dat de heer Nijssen vooruitging en dat de artsen gegronde hoop hadden dat hij zou herstellen. 

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De standaardmolen aan de Hoofdstraat.
Het marktplain te Leende.
Blokhut aan de Floresstraat waarin het NUTS-schooltje gevestigd was. Foto uit 1956.
images/hourglass.png

ZOEKEN...