Wapen Veldhoven
Ontstaan en de geschiedenis het wapen van Veldhoven.
3 juli 1969: “Gevierendeeld: I en IV in sabel een leeuw van goud, getongd en genageld van keel; II en III in zilver een dubbelstaartige leeuw van keel, gekroond en genageld van goud; een schildhoofd van goud met vier ruiten van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.”
Geschiedenis van het wapen
Na de samenvoeging van 1921 verzochten Burgemeester en Wethouders in 1922 hetzelfde wapen te mogen blijven voeren als de voormalige gemeente Veldhoven. Bij Koninklijk Besluit van 1 juli 1922 nr. 76 werd aan de gemeente als wapen verleend: "in lazuur het beeld van de heilige Cecilia van goud.". De tekening toont de beeltenis van de heilige die met beide handen een draagbaar orgel vasthoudt. De Hoge Raad van Adel stelde voor het heiligenbeeld niet naar het oude diploma te tekenen maar te ontlenen aan het schilderij "Sacra Converzatione"[S1] van de Italiaanse schilder Raphaël Sanzio (1483-1520) en zijn leerlingen in de Pinacoteca Nazionale te Bologna. De rijkskleuren bleven gehandhaafd. Vanaf 1963 werd gewerkt aan een nieuw wapen. Na verschillende opties leidde dit tot de verlening bij Koninklijk Besluit van 3 juli 1969 nr. 6 (zie bovenstaande beschrijving). Het wapen is gebaseerd op dat van de vrijheid Oerle, de enige voormalige gemeente met een "oud" wapen. Het schildhoofd is uitgevoerd in de kleuren van het kwartier van Kempenland, waarin vier ruiten voor de vier dorpen waaruit Veldhoven is gevormd zijn opgenomen. Dit wapen is een historisch en heraldisch correct wapen, waarin het oude uit ca. 1300 is gecombineerd met nieuwe elementen uit de 20ste eeuw.
Bronnen
Originele wapendiploma in RHCe, THA, Atlantisnr. ongenummerd (1922).
Foto wapen (1922) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Atlantisnr. 10149.
Foto wapen (1969) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Atlantisnr. 10150.
Jan Melssen, ‘Over wapens en zegels: Veldhoven’, Kroniek van de Kempen 6 (1986) [Hapert, 1988] 101-102.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].