Uw selectie
Havenhoofd.
In 1848 werd het Eindhovens Kanaal in gebruik genomen en kreeg de stad er een laad- en losplaats.
De brandtoren van Deurne.
De houten brandtoren, hier op een foto uit de collectie van Nellie van Wetten, stond achter de brandweerkazerne aan de Martinetstraat.
Tropische hitte in Gestel
In de zomer van 2003 had het dorpje Gestel te maken met een tropische hitte, met alle ongemakken van dien. Negentig jaar eerder was dat ook het geval en toen had de grote buur een verfrissende verrassing in petto. De reporter van de Eindhovense en Meierijsche Courant doet op 30 augustus 1913 verslag:
Campagne tegen Bastaardsatijnvlinder
Meierijsche Courant 26 maart 1928: ‘De Burgemeester van Eindhoven vestigt er de aandacht op dat in heggen, loofhoutstruiken en boomen, zelfs in bloemheesters en rozenstruiken thans veelvuldig voorkomen, de groote wit tot grauw gekleurde spinselnesten van de rupsen van den z.g. Bastaardsatijnvlinder.’
D'n Hollander
Op 22 mei 1928 krijgt Hendricus Antonius van Deursen, achtentwintig jaar en bijgenaamd ‘Harrie d’n Hollander’, vergunning van de gemeente Eindhoven om een café te bouwen aan de Zeelsterstraat op nummer 44b. De vader van Harrie was al in de tweede helft van de 19de eeuw uit Haarlem naar Eindhoven gekomen en dat zal de reden zijn geweest dat Harrie die bijnaam kreeg.
Incident in de IJzeren Man
In de na-oorlogse periode was het punt van het gemengde zwemmen in de gemeentelijke zwem- en badinrichting “De IJzeren Man” een heet hangijzer. De confessionele politiek onder leiding van de KVP dacht nog behoorlijk puriteins.
Geurende Gender gedempt
Eindhoven is ontstaan uit een klein stadscentrum, met ver naar buiten toe, uitlopende lintbebouwingen. Daartussen lagen de beekdalen welke door hun lage ligging onbebouwd bleven tot na de tweede wereldoorlog. Het riviertje de Gender liep toen nog tot het stadscentrum.
Woonwagenkamp de Zwaaikom
In januari 1929 besluit de Eindhovense gemeenteraad tot de aanleg van een woonwagenkamp aan de Zwaaikom van het Eindhovense Kanaal.
ZOEKEN...