Uw selectie
Zo sterk zijn onze dozen
Op 30 oktober 1959 sjokten drie olifanten achter een vrachtwagen van de firma Van Dam over de Helmondse Markt. Zij gingen bewijzen dat de dozen die bij Van Dam op de grens van Aarle-Rixtel en Helmond werden gefabriceerd echt zo sterk waren als de slogan “zo sterk zijn onze dozen” beweerde. Op hun tocht konden ze zich al voorbereiden op het kunststukje dat ze zouden moeten gaan uitvoeren, want het logo met de olifant op de doos bevond zich vlak voor hen op de achterzijde van de vrachtwagen. Dat logo stond voor de kwaliteit van de golfkartonnen dozen die al vanaf 1909 aan de Zuid-Willemsvaart werden geproduceerd. Van Dam’s dozen doorstonden tot ongeloof van velen met gemak het gewicht van de drie en een halve ton wegende olifanten.
De pastorie van de Sint Jozefkerk
De kerk en de pastorie van de Sint Jozefkerk, respectievelijk aan de Tolpost en aan de Bakelsedijk, staan beide op de rijksmonumentenlijst. Volgens de monumenteninventarisatie zijn beide gebouwen ontworpen door architect Wolter te Riele. De pastorie wordt nu gebruikt als parochiekantoor voor de verschillende parochies in de binnenstad, die onder een bestuur vallen, die van Sint Lambertus, Sint Jozef en De Goede Herder.
’n Lelijk ding
De kasteeltuin is in de loop der jaren verschillende malen op de schop gegaan. Jaren terug wilde men de Traverse niet zien vanaf het kasteel en plaatse daarom een beukenhaag. Toen deze eindelijk de hoogte had bereikt dat het effect optimaal was, kwam men op het idee dat het kasteel te weinig zichtbaar was vanaf diezelfde Traverse. De weg moest een soort balkonfunctie krijgen met zicht op het kasteel en de kasteeltuin. Nu is de haag weer verdwenen en is er, komend uit het kasteel, weer zicht op dat lelijke ding.
Centrifugaalpomp 332 van Begemann.
In maart 2006 werd een oude centrifugaalpomp van Begemann als industrieel monument in het stadsbeeld van Helmond teruggeplaatst. Deze plaatsing past prima bij de plannen van de gemeente om het industrieel erfgoed van Helmond meer nadrukkelijk in de stad zichtbaar te laten zijn.
August Sassen.
In het boek Den Goddelycken Troost dat Jan Beukelius, alias Verbeuken schreef in de 16e eeuw vonden wij een ex libris van August Sassen uit 1898. Dit zal het jaar zijn waarin het boek in zijn bezit is gekomen. Het was toen al een oud werkje: het werd in 1625 uitgegeven in Antwerpen.
De ijsbaan van Kuijpers.
De ijsbaan op Binderen is al heel oud. In 1873 komt Cornelis Kuijpers met vrouw en kinderen in Helmond wonen. Hij wordt tuinman op het kasteel bij de familie Wesselman. In dit boerengezin groeit Johannes Kuijpers op. Hij trouwt met Anna Catharina Raijmakers. Zij vestigen zich op 2 maart 1894 in de boerderij op Binderen. Vanaf dat jaar zijn de namen Kuijpers en Binderen met elkaar verbonden. En dat is nu al 112 jaar.
ZOEKEN...