Uw selectie
Het Speulheuske
Het Speulheuske lag aan de Pannehoefselaan, een straat in Helmond die ongeveer liep van waar nu het verzorgingshuis De Pannehoeve ligt in noordelijke richting. Het stratenpatroon is daar helemaal veranderd, zodat het moeilijk is om het preciezer weer te geven.
't Schaapje van 1805
‘t Schaapje van 1805 is de prachtige naam van de Helmondse kruidenierszaak van Spoorenberg. Het logo dat de zaak voert is een schaap met op zijn nek een lint waar aan een medaille hangt. Op het lint staat de tekst “Handelsmerk” en onder het schaap staat de naam “Erven J.H. Spoorenberg”. Dit is de oorspronkelijke naam van de firma.
De Markt vanaf de Lambertuskerk
Onderstaande prentbriefkaart is van een niet al te goede kwaliteit. Hij is wat vaag, maar geeft een mooie aanblik van de Helmondse Markt vanaf de Lambertuskerk. De opname is gemaakt rond 1930, toen het pand waarin ’t Schaapje van 1805 en later de firma Notten zat, al een café was geworden. Helemaal vooraan links is nog een stuk van het dak van het pand De Valk te zien. Het is het stuk waar Van de Burgt zijn boek- en kantoorboekhandel had.
"Van dat manneke zul je raar opkijken"
In de artikelen "3.398 kilometer in 23 dagen", en “Zijn gelaat is enigszins brons getint” was is te lezen hoe Johannes Antonius van Lieshout zijn reis naar Rome begon, en daar de Paus ontmoette. Hier leest u over zijn terugkeer naar Helmond.
“Zijn gelaat is enigszins brons getint”
In het artikel “3.398 kilometer in 23 dagen" is te lezen hoe onze Jan (Johannes Antonius van Lieshout) begon aan zijn fietsreis naar Rome. Hier kunt u lezen hoe het verder ging.
3.398 kilometer in 23 dagen
In het jaar 2009 zijn er ongeveer duizend pelgrims naar Rome geweest, waaronder zo’n 200 mensen uit zuidoost Brabant. Die pelgrimage werd georganiseerd door het Bisdom den Bosch in het kader van haar 450-jarig bestaan. De paus ontving hen in audiëntie op het Sint Pietersplein. De reis werd met diverse vervoermiddelen ondernomen, het vliegtuig, de trein en de auto. In 1931 gebruikte Johannes Antonius van Lieshout de fiets om in Rome te komen. Vanuit Helmond had hij daar heen en terug maar 29 dagen voor nodig, wat hem tot een nationale beroemdheid maakte. Ook hij werd in Rome door de paus in audiëntie ontvangen.
Anna Cleijnael
In de abdij Binderen traden alleen adellijke dames in. De kloosterlingen hielden zich bezig met handwerken en de opvoeding van jonge dames. Daarnaast woonden in het klooster, dat allerlei werkzaamheden verrichten. Daarnaast waren er mannelijke werknemers. Aan het klooster waren ook twee priesters verbonden die als biechtvaders en raadgevers optraden. Ook zien we die priesters vaak vermeld als degenen die namens de kloosterlingen verkoop van goederen regelden.
ZOEKEN...