Uw selectie
De zuidkant van het kasteel 2
Onderstaande foto van het kasteel is rond 1900 genomen vanuit vrijwel dezelfde positie als op een schilderij van Henri Knip (zie ‘De erker werd aangebracht op de plaats van het middelste raam van de ridderzaal. Verder werd de gevel er niet door aangetast. Zelfs de zonnewijzer boven het raam bleef gespaard. Bij de verbouwing van het kasteel tot raadhuis werden de erker en de brug verwijderd en werden in de zuidelijke gevel meer ramen gemaakt om licht in de raadzaal en de werkvertrekken van de ambtenaren te krijgen.
De zuidkant van het kasteel 1
In de nacht van 10 op 11 februari 1549 brak brand uit in het kasteel van Helmond. Vooral de westelijke vleugel, dat is de vleugel aan de kant van het kanaal, was zwaar beschadigd. De toenmalige heer van Helmond, Joost van Cortenbach, begon meteen na de brand met de herstelwerkzaamheden. Op 18 februari al sloot hij een contract met Hendric van Werdingen die de werkzaamheden met zijn drie zoons zou uitvoeren. En Joost van Cortenbach wilde de restauratie snel gedaan hebben. In het contract stond onder meer dat hij vier bedden zou leveren op de plaats waar zij moeten werken. Zo kon er snel gewerkt worden. In juni van hetzelfde jaar was het werk al gereed.
Groep voor hotel Van Will
Op de hoek van de Steenweg en de Kanaaldijk in Helmond is nu de horecagelegenheid Zeezicht gevestigd. Het gebouw waarin Zeezicht zit is in 1924 gebouwd als bankgebouw voor de Helmondsche Bank. Die bank werd in 1901 opgericht en begon haar werkzaamheden in de Kerkstraat om in 1908 te verhuizen naar het einde van de Veestraat op de hoek van de Havenweg. Op dat punt is nu restaurant De Bank.
Palmpasen 1980
Sinds 1976 wordt in Helmond een palmpaasoptocht gehouden. Het initiatief ervan ging uit van de Antoniusschool. De optocht bleef toen nog beperkt tot de scholen van de Onze Lieve Vrouweparochie, namelijk de Antoniusschool, de Mariaschool, kleuterschool Woelwijk en de Wilhelminaschool. Korte tijd daarna werden ook andere scholen uit andere parochies er bij betrokken.
Paters Capucijnen
Een aantal Helmondse straatnamen verwijst direct naar het verleden van de stad. Dit is ook het geval met de Paterslaan. Deze straat is namelijk vernoemd naar de Paters Capucijnen. Daarnaast kennen veel oudere Helmonders nog de Paterskerk. Velen kerkten daar en gingen er biechten.
De varkenskeuring.
In de 17e eeuw kende Helmond strikte regels voor de plaatsen van kramen op de markt. In de zogenaamde “keuren” stond precies waar de potten- en pannenverkopers, de broodverkopers, de mensen met graan, turf en beesten moesten staan. De hele Markt en de Kerkstraat stonden vol. Maar ook nog buiten de Bindersepoort, bij het huidige postkantoor, stonden beesten.
De Woninginrichtingtiendaagse.
Bijgaande foto van Fotoatelier Prinses is genomen op de Markt in Helmond. Het betreft hier de uitreiking van de prijzen bij gelegenheid van de woninginrichtingtiendaagse in maart 1954. Het is een leuke foto met veel kinderen er op, want er was o.a. een kleurwedstrijd georganiseerd, en dat is altijd leuk omdat het voor de Helmonders van nu een feest is om zichzelf te herkennen in de kinderen van toen.
ZOEKEN...